2011.05.19.
10:56

Írta: Figyeljél már ide!

55 év alatt sem lesz 1 millió munkahely

Ezzel most kivételesen nem viccelünk. Nem is tudnánk. Viszont fontos.

A kormány tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért. Egy év alatt 18 ezret sikerült összehozni, vagyis a vállalás 1,8 százalékát teljesítették eddig. Ha így haladnak nem tíz, hanem ötvenöt évig fog tartani az egymillió összehozása. Sőt, a versenyszférában ugyan valóban összejött 18 ezer állás, a közszférában viszont el is vesztek munkahelyek, tehát még az 1,8 százalékos aránynál is siralmasabb a helyzet.

Eközben a reálbérek (tehát a fizetések valódi vásárlóereje) 2,7 százalékkal csökkentek. Mellesleg érdekes, hogy ezt az adatot már nem publikálja a statisztikai hivatal, de a többiből persze levezethető.

Eddig nem sikerült a kétkezi munka becsületének beígért visszaállítása sem, a kormány által kiemelten figyelt feldolgozóiparban például majdnem kétszer akkora ütemben nőtt a szellemi tevékenység végzésére létrejött álláshelyek száma, mint a fizikaiakéra.

Úgy tűnik, egyelőre nincs miért bizakodnunk, az érintett cégek kétharmada ugyanis nem akar a szakmunkásképzőket helyettesíteni hivatott, betanított munkásokat „előállító” gyakorlati oktatási intézményekből kikerült diákokat foglalkoztatni – még úgy sem, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolta ezt.

Drukkolunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizacc.blog.hu/api/trackback/id/tr142916223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása